Nie wszyscy wiedzą, że 3 lutego obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Ciasta Marchewkowego! Dlatego też, aby należycie uczcić święto tego wyjątkowego warzywa, w Bibliotece przy ul. Wronieckiej upiekliśmy nie tylko Ciasto Marchewkowe ale też Marchewkowe Ciasteczka! Dzieci bardzo chętnie korzystały w kulinarnych warsztatach, dzięki czemu od podszewki poznały tajniki wypieku tego zdrowego ciasta. Podczas oczekiwania na wypieczenie przepysznych ciasteczek dzieci miały chwilę na przepisanie przepisów, które zamieszczamy również poniżej:

Ciasto marchewkowe:

Składniki:

260 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki cynamonu
290 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
250 g cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
4 duże jajka
300 g marchewki startej na dużych oczkach

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia oraz cynamon. Dodać starte marchewki i jajka, następnie wymieszać. Wlać olej, wymieszać do połączenia składników.

Piec w temp 180*C przez około 30-40 min

Ciasteczka marchewkowe:

2 duże starte marchewki
1,5 szkl mąki
1 szkl cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego
1,5 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
około pół szklanki oleju
opcjonalnie 1 jajko

Do miski przesiać mąkę dodać kolejno cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i cynamon a następnie wymieszać. Wsypać marchewkę i dodać jajko. Wlać olej i mieszać do połączenia składników. Jeśli składniki nie łączą się ze sobą dodać więcej oleju, można też olej zastąpić odrobiną wody.

Piec w temp 180*C przez około 15 min.

Wszyscy uczestnicy skosztowali wypieczone ciasteczka, a nawet więcej! Ci, którzy nie lubili marchewek przed zajęciami po zajęciach powiedzieli, że za nimi przepadają!

Zajęcia już za nami ale zapraszamy Wszystkie Dzieci na Balik Marchewkowy, na którym będzie okazja skosztować pieczonego rzez nas Ciasta!

KW